Pitný režim je na jar a v lete veľmi dôležitý...

08.06.2004 Celý región

Minerály sú pre život veľmi dôležité prvky. Preto ich človek musí pravidelne prijímať z potravy alebo z vody. Minerálne látky sú dôležité aj pri prevencii ch...
Minerály sú pre život veľmi dôležité prvky. Preto ich človek musí pravidelne prijímať z potravy alebo z vody. Minerálne látky sú dôležité aj pri prevencii chorôb.

Častí a pravidelní konzumenti jednej minerálnej vody by mali raz za čas vystriedať značku, pretože nadbytok jedného prvku môže človeku uškodiť. Na Slovensku sa nachádzajú všetky druhy minerálnych a liečivých prameňov. Sme síce malá krajina, ale na prírodné vody mimoriadne bohatá. Žiaľ, využíva sa iba malé množstvo existujúcich žriediel a prameňov.
Na Slovensku ročne každý obyvateľ vypije približne 50 litrov minerálok. No najväčší rast spotreby zaznamenávajú ochutené a sladené nápoje, napriek tomu, že sa čoraz viac propaguje správna výživa, stravovanie, pitný režim. Spotrebiteľ sa orientuje jednoducho podľa reklamy a chuti. Ochutené a sladené nápoje by však mali byť len doplnkové, nie hlavným zdrojom pitného režimu. Podľa lekárov by mal človek vypiť dva a pol litra tekutín denne, v letných horúčavách aj 3 litre. Na jeden kilogram hmotnosti by mal človek vypiť aspoň 35 gramov vody. Z minerálok bola napríklad v roku 2003 jednou z najobľúbenejších na Slovensku Budiš.

Prírodné vody, minerálne vody...
Prírodné minerálne vody sú vody v prírodných prameňoch, ktoré majú v mieste vyvierania obsah rozpustných látok viac ako jeden gram na liter vody. Prírodné liečivé vody majú vedecky dokázané blahodárne účinky na ľudské zdravie.
Nealkoholické nápoje delíme na vody a ochutené nápoje: minerálna voda, pramenitá stolová voda, liečivá voda, balená pitná voda, sódová voda, limonáda, ovocná a zeleninová šťava, nektár, ovocný a zeleninový nápoj, koncentrát, povzbudzujúci nápoj. Tieto nápoje uhasia smäd a doplnia výživu.
Podľa prevládajúceho katiónu delíme vody na: sodné, horečnaté, vápennaté. Podľa aniónu na: hydro-uhličitanové, uhličitanové, síranové, chloridové. Liečivé vody delíme na: sírové, jódové, železnaté, s obsahom arzénu a iónov. Slovenské minerálne vody sú zväčša kyselky.

Dôležité minerály...
Podstatné je, či má minerálna voda potrebný obsah minerálov. Tiché sú vody, ktoré nie sú dosycované oxidom uhličitým. Sú vhodné pre ľudí, ktorí majú problémy s tráviacim traktom.
Dôležité minerály pre organizmus sú:
vápnik – stavebný materiál kostí a dôležitá zložka svalov;
železo – podporuje tvorbu červených krviniek a zamedzuje poruchy trávenia;
horčík – pôsobí antistresovo a antitoxicky;
sodík – podporuje funkciu obličiek a srdca;
zinok – formuje kosti a lieči rany;
jód – podporuje funkciu štítnej žľazy;
draslík – podporuje funkciu enzýmov;
selén – chráni bunky;
molybdén – prevencia zubných kazov a impotencie;
fosfor – podporuje látkovu premenu a rast kostí.
Prvé vodopisy na Slovensku vznikli v osemnástom storočí, prvé zmienky o liečivých vodách už v dvanástom storočí. Momentálne je jednou z najobľúbenejších minerálnych vôd na našom trhu Budišská minerálka, vynikajúco osvieži a je vhodná najmä pri žalúdočných ochoreniach. Udržiava optimálnu hladinu minerálov v tele. Objavil ju v roku 1573 prírodovedec a benediktínsky mních Mikuláš Pavol Brikcius.

Miešané nápoje...
Pre tých, čo predsa len bez ochutených nápojov nevydržia, ponúkame osviežujúce miešané nápoje:

Jablkový sen
1 dl jablkového džúsu, šťava z 1 citrónu, 1 dl ananásového džúsu, minerálka Budiš
Do vysokého pohára nalejeme jablkový džús, ananásový džús, dolejeme minerálkou Budiš a prichutíme šťavou z citróna.

Jablkové potešenie
2 dl jablkového džúsu, 1 lyžička cukrového sirupu, šťava z 1 citrónu, minerálka Budiš
Do pohára nalejeme jablkový džús, pridáme 1 lyžičku cukrového sirupu, dolejeme minerálkou a ochutíme šťavou z citrónu.

Ananásový hit
2 dl ananásového džúsu, pol dl cukrového sirupu, minerálka Budiš, plátok limety
Do vysokého pohára nalejeme džús, dolejeme minerálkou, ochutíme cukrovým sirupom a ozdobíme plátkom limety.

Demoiselle
12 cl kokosového mlieka, 2 cl citrónovej šťavy, doliať Budiš colou
Najprv vložíme do pohára kocky ľadu, pridáme kokosové mlieko a citrónovú šťavu, dolejeme Budiš colou.

Rosalia
2 cl malinového sirupu, 2 cl smotany, 2 cl Budiš coly, ľad
Do pohára vložíme kocky ľadu, pridáme malinový sirup, smotanu a Budiš colu.

Jana Demková
 

Vyberte región

mark